Εξοικονόμηση ενέργειας

Πως να επιτύχετε Εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι αποτελεσματικά

WRITTEN BY

Liftermax Homes

DATE

13 Σεπτεμβρίου, 2022

CATEGORY

COMMENTS 0

VIEW / LEAVE COMMENTS

Σκέφτεστε να κάνετε βελτιώσεις ή αναβαθμίσεις που θα εξασφαλίσουν την εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι σας;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι αποφασίζουν να ξεκινήσουν ένα έργο ανακαίνισης. Ο πιο συχνός όμως στην εποχή μας, είναι για πρακτικούς και οικονομικούς λόγους.

Βέβαια, υπάρχουν και αλλαγές που έχουν ως σκοπό τη δημιουργία περισσότερου χώρου ή τη αύξηση της αξίας μιας ιδιοκτησίας.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, αξίζει πάντα να σκέφτεστε πώς μπορείτε να βελτιώσετε την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού σας. Ειδικά αν έχετε στα σχέδια σας μια ανακαίνιση διαμερίσματος, η εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει να είναι ένας από τους στόχους.

Μια τέτοια αλλαγή θα μπορούσε να σας βοηθήσει να μειώσετε τους λογαριασμούς ενέργειας και να μειώσετε το αποτύπωμα άνθρακα.

Προτού σχεδιάσετε ένα νέο σπίτι ή ανακαινίσετε ένα υπάρχον, σκεφτείτε να επενδύσετε στην ενεργειακή απόδοση.

Θα εξοικονομήσετε ενέργεια και χρήματα και το σπίτι σας θα είναι πιο άνετο και ανθεκτικό.

Η διαδικασία σχεδιασμού είναι επίσης μια καλή στιγμή για να εξετάσετε ένα σύστημα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Διαλέξτε πηγές ενέργειας που μπορεί να παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια, θέρμανση νερού ή θέρμανση και ψύξη χώρου.

Μπορεί επίσης να θέλετε να εξερευνήσετε τις επιλογές σας για τη χρηματοδότηση ενός ενεργειακά αποδοτικού σπιτιού.

Σε ένα υπάρχον σπίτι, το πρώτο βήμα είναι να πραγματοποιήσετε μια ενεργειακή αξιολόγηση του σπιτιού.

Έτσι, θα μάθετε πώς το σπίτι σας χρησιμοποιεί ενέργεια. Αυτό θα σας βοηθήσει να καθορίσετε τους καλύτερους τρόπους μείωσης της χρήσης και του κόστους ενέργειας.

Σε αυτό το άρθρο θα δείτε χρήσιμες συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας που μπορείτε να εφαρμόσετε στο σπίτι σας

Εξοικονόμηση ενέργειας
Εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι

Μόνωση

Η μόνωση είναι πρωταρχικής σημασίας όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας.

Όσο περισσότερη θερμότητα διατηρείτε στο σπίτι σας, τόσο λιγότερη ενέργεια θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε.

Περιορίζοντας τη ροή του αέρα, η μόνωση μπορεί να βοηθήσει το σπίτι σας να διατηρήσει τη θερμότητα κατά τους ψυχρότερους χειμερινούς μήνες και να μειώσει την ανάγκη να έχετε συνεχώς τη θέρμανση.

Η καλή μόνωση θα βοηθήσει επίσης στη βελτίωση της απόδοσης του συστήματος θέρμανσης.

Τα μέρη του σπιτιού σας τα οποία χρειάζονται μόνωση μπορεί είναι πολλά και διαφορετικά όπως, η ταράτσα ή οροφή, οι εξωτερικοί τοίχοι και αποθήκες.

Εξοικονόμηση ενέργειας
Εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι

Ενδοδαπέδια Θέρμανση για εξοικονόμηση ενέργειας

Η ενδοδαπέδια θέρμανση μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μειώσετε τη χρήση ενέργειας. Για τον λόγο αυτό η ενσωμάτωσή της, στα πλαίσια κατασκευής ή ανακαίνισης, μπορεί να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα.

Η θέρμανση μέσω σωλήνων που διατρέχουν την επιφάνεια του χώρου, διασφαλίζει τις βασικές απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής που είναι απαραίτητη για μια άνετη και υγιεινή διαβίωση σε συνθήκες θερμικής ζεστασιάς.

Σε αντίθεση με τα καλοριφέρ ως κύρια πηγή θέρμανσης, μπορεί να διαπιστώσετε ότι το δωμάτιο έχει κρύα σημεία και πιθανότατα να χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να επιτευχθεί μια άνετη θερμοκρασία.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχετε ανοιχτή τη θέρμανση σας για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, αυξάνοντας έτσι την κατανάλωση ενέργειας.

Όμως με την ενδοδαπέδια θέρμανση, θα έχετε πολλά πλεονεκτήματα όπως:

  • Θερμική άνεση και υγιεινό περιβάλλον διαβίωσης λόγω ομοιόμορφης θέρμανσης και έλλειψης ξηρότητας στο χώρο.
  • Μειωμένη απώλεια θερμότητας και δυνατότητα λειτουργίας σε χαμηλότερες θερμοκρασίες (35oC – 45oC).
  • Δυνατότητα συνδυαστικής λειτουργίας με περιοδική θέρμανση χώρων μέσω fancoil ή καλοριφέρ.
Εξοικονόμηση ενέργειας
Εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι

Ηλιακά πάνελ

Τα ηλιακά πάνελ είναι μια άλλη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που αξιοποιεί τη δύναμη του ήλιου, προκειμένου να παρέχει ζεστό νερό.

Τα ηλιακά θερμικά πάνελ μπορούν να τοποθετηθούν κατάλληλα στην οροφή σας. Η θερμότητα από τον ήλιο ζεσταίνει το υγρό μέσα στα πάνελ το οποίο θα ζεσταίνει όλο το σπίτι.

Ένα ηλιακό θερμικό σύστημα μπορεί να παράγει έως και το 100% της ζήτησης ζεστού νερού οικιακής χρήσης το καλοκαίρι. Μπορεί όμως να καλύπτει τις ανάγκες έως και 60% όλο το χρόνο. Αυτό το καθιστά μια εξαιρετική λύση εξοικονόμησης ενέργειας.

Οικολογικές τεχνολογίες όπως αυτή συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, η ποιότητα των προϊόντων αυτών πρέπει να είναι άριστης ποιότητας. Για τον λόγο αυτό στην Liftermax Homes χρησιμοποιούμε μόνο ποιοτικά υλικά από έμπιστους και ελεγμένους προμηθευτές με τους οποίους έχουμε πολλά έτη επιτυχημένης συνεργασίας.  

Εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι

Λαμπτήρες για εξοικονόμηση ενέργειας

Φυσικά, δεν είναι μόνο τα μεγάλα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν θέλετε να εξοικονομήσετε ενέργεια. Τα μικρά πράγματα μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.  

Ο φωτισμός αποτελεί το 20% του μέσου λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών. Επομένως, η μετάβαση σε ενεργειακά αποδοτικούς λαμπτήρες θα μπορούσε να εξοικονομήσει χρήματα και να βοηθήσει στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.

Οι παραδοσιακοί λαμπτήρες πυράκτωσης μετατρέπουν μόνο το 5% περίπου της ενέργειας σε φως.

Τα φώτα LED ωστόσο, τείνουν να είναι η πιο φιλική προς το περιβάλλον επιλογή.

Εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι

Τοποθέτηση κατάλληλων παραθύρων

Τα ενεργειακά αποδοτικά παράθυρα αποτελούν σημαντικό στοιχείο τόσο για τα νέα όσο και για τα υπάρχοντα σπίτια.

Η ενεργειακή απόδοση ενός παραθύρου εξαρτάται από το πόσο καλά αυτά τα υλικά εμποδίζουν τη διέλευση της θερμότητας. Καθώς και από το πόσο ηλιακό φως περνά μέσα από το γυαλί και πόσο λίγος αέρας μπορεί να διαρρεύσει γύρω από το παράθυρο.

H απώλεια θερμότητας μέσω των παραθύρων ευθύνεται για το 25%-30% της χρήσης ενέργειας για θέρμανση και ψύξη κατοικιών.

Εάν επιλέγετε παράθυρα για νέα κατασκευή ή για να αντικαταστήσετε υπάρχοντα παράθυρα, είναι σημαντικό να επιλέξετε εκείνα που μπορείτε να καλύψετε οικονομικά αλλά και που λειτουργούν καλύτερα στο κλίμα σας.

Εάν αποφασίσετε να αντικαταστήσετε τα παράθυρά σας, θα πρέπει να λάβετε αρκετές αποφάσεις. Οι αποφάσεις αυτές είναι ανάλογες με τον τύπο των παραθύρων που θέλετε να αγοράσετε και το είδος της αντικατάστασης που θα κάνετε.

Ακόμη και το πιο ενεργειακά αποδοτικό παράθυρο πρέπει να εγκατασταθεί σωστά για να εξασφαλίσει ενεργειακή απόδοση και άνεση.

Η τοποθέτηση παραθύρων παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του παραθύρου. Για παράδειγμα, η κατασκευή του σπιτιού (ξύλο, τοιχοποιία κ.λπ.) ή η εξωτερική επένδυση του (πλαίσιο ξύλου, στόκος, τούβλο κ.λπ.), επηρεάζουν αρκετά.

Στην Liftermax Homes διαθέτουμε έμπειρο επαγγελματικό συνεργείο κατασκευής και ανακαινίσεων που μετατρέπει το διαμέρισμά σας πάντα με βάση τις δικές σας επιθυμίες.

Εξοικονόμηση ενέργειας σπιτιού με την Liftermax Homes

Με την Liftermax Homes  κάντε την ανακαίνιση που αξίζει στο διαμέρισμά σας και μετατρέψτε το σε έναν εκσυγχρονισμένο και ενεργειακά αποδοτικό χώρο, με την βοήθεια έμπειρων και αξιόπιστων επαγγελματιών ανακαίνισης ακινήτων. 

Προσφέρουμε υπηρεσίες ανακαίνισης με οργάνωση, ακολουθώντας τις πλέον σύγχρονες μεθόδους, με συνεργάτες που διαθέτουν άρτια εκπαίδευση και επαγγελματισμό και με χρήση υλικών εγγυημένης ποιότητας. 

Επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για να δημιουργήσουμε μαζί το διαμέρισμα των ονείρων σας! Καλέστε μας τώρα στο (+30) 6987994318 ή στο (+30) 215 54089866 ή στείλτε μας email στο info@liftermax.gr

Related Posts

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *