ηλεκτρολογική εγκατάσταση

Ηλεκτρολογική Εγκατάσταση: Πόσο σημαντικό είναι να γίνει σωστά ;

WRITTEN BY

Liftermax Homes

DATE

18 Ιανουαρίου, 2023

CATEGORY

COMMENTS 0

VIEW / LEAVE COMMENTS

Η σωστή ηλεκτρολογική εγκατάσταση είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της λειτουργικότητας και της ασφάλειας ενός σπιτιού.

Ένα καλά σχεδιασμένο ηλεκτρικό σύστημα μπορεί να αποτρέψει κινδύνους όπως ηλεκτρικές πυρκαγιές και ηλεκτροπληξία, ενώ παρέχει επίσης ρεύμα σε όλες τις απαραίτητες συσκευές.

Ωστόσο, πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιού μπορεί να μην είναι εξοικειωμένοι με τις βέλτιστες πρακτικές για την ηλεκτρολογική εγκατάσταση και μπορεί να μην ξέρουν από πού να ξεκινήσουν όταν πρόκειται για την αναβάθμιση ή την επισκευή των ηλεκτρικών τους συστημάτων.

Σε αυτό το άρθρο, παρέχουμε μια επισκόπηση των βασικών παραμέτρων για τη σωστή ηλεκτρολογική εγκατάσταση σε ένα σπίτι, συμπεριλαμβανομένων του κώδικα, των κανονισμών, του σχεδιασμού καλωδίωσης και κυκλώματος και της επιλογής ηλεκτρικών εξαρτημάτων και συσκευών.

Είτε σχεδιάζετε ένα νέο κατασκευαστικό έργο είτε απλά θέλετε να ανανεώσετε το ηλεκτρολογικό σύστημα του τρέχοντος σπιτιού σας, αυτός ο οδηγός της Liftermax Homes θα σας παρέχει τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να διασφαλίσετε ότι η ηλεκτρολογική σας εγκατάσταση είναι ασφαλής, αποτελεσματική και ενημερωμένη.

Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο αυτό θα δούμε:

  • ποια είναι η έννοια της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης;
  • tips για το τι πρέπει να προσέχετε κατά την διάρκεια μιας ηλεκτρολογικής εγκατάστασης

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

Τι είναι η ηλεκτρολογική εγκατάσταση και τι περιλαμβάνει;

Η ηλεκτρoλογική εγκατάσταση αναφέρεται στη διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης ενός ηλεκτρικού συστήματος σε ένα κτίριο ή μια κατασκευή.

Αυτό περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα και τον εξοπλισμό που απαιτούνται για την παροχή ισχύος και φωτισμού για τη δομή.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τον κύριο πίνακα σέρβις και τον διακόπτη κυκλώματος, την καλωδίωση, τις πρίζες και τους διακόπτες, τα φωτιστικά και άλλες ηλεκτρικές συσκευές.

Περιλαμβάνει επίσης, την εφαρμογή μέτρων ασφαλείας, όπως διακόπτες κυκλώματος σφάλματος γείωσης (GFCIs) και ανιχνευτές καπνού και μονοξειδίου του άνθρακα.

Η σωστή ηλεκτρολογική εγκατάσταση είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ασφάλειας των ανθρώπων και για τη διασφάλιση ότι το ηλεκτρικό σύστημα είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες ισχύος της κατασκευής.

Πως λοιπόν μπορείτε να σιγουρευτείτε ότι η ηλεκτρολογική εγκατάσταση μπορεί να γίνει αποτελεσματικά και όπως πρέπει;

Tips για σωστή ηλεκτρολογική εγκατάσταση;

Για να καταλάβετε περισσότερο τι είναι ηλεκτρολογική εγκατάσταση, σίγουρα θα πρέπει να γνωρίζετε τις παρακάτω πληροφορίες, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

1. Κώδικες και κανονισμοί για ηλεκτρολογική εγκατάσταση

Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι όλες οι ηλεκτρικές εργασίες στο σπίτι σας είναι σύμφωνα με τους κανονισμούς, καθώς αυτό μπορεί να αποτρέψει τους κινδύνους και να διασφαλίσει ότι το σπίτι σας είναι ασφαλές για τους ενοίκους.

Αυτό περιλαμβάνει τη συμμόρφωση με τις οδηγίες του ΔΕΔΔΗΕ και την απόκτηση των απαραίτητων αδειών και επιθεωρήσεων.

Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, θα πρέπει να συνεργαστείτε με ειδικούς οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά πως γίνεται αυτή η διαδικασία και όλους τους σημαντικούς κανονισμούς που ισχύουν.

Στην Liftermax Homes γνωρίζουμε το πως λειτουργούν τέτοιου είδους συστήματα και αναλαμβάνουμε την τοποθέτηση τους σε κατοικίες και κτήρια, τηρώντας όλους τους κώδικες ασφαλείας.

2. Σχεδιασμός καλωδίωσης και κυκλώματος

Ο σωστός σχεδιασμός καλωδίωσης και κυκλώματος είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση ότι το ηλεκτρικό σας σύστημα μπορεί να χειριστεί τις ανάγκες ρεύματος του σπιτιού σας.

Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση του σωστού μετρητή καλωδίου για κάθε κύκλωμα, τη χρήση κατάλληλων τεχνικών γείωσης και την αποφυγή υπερφόρτωσης κυκλωμάτων.

3. Πρίζες και διακόπτες κυκλώματος σφάλματος γείωσης (GFCI)

Οι πρίζες αυτές έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τους ανθρώπους από ηλεκτροπληξία, κλείνοντας γρήγορα την παροχή ρεύματος στην πρίζα όταν ανιχνεύουν διαφορά στο ρεύμα που ρέει μέσω των θερμών και ουδέτερων αγωγών.

Είναι ιδανικές να τοποθετηθούν σε χώρους με νερό, όπως μπάνια και κουζίνες και εξωτερικοί χώροι.

Έτσι λοιπόν, στα πλαίσια μιας ανακαίνισης μπορείτε να αντικαταστήσετε τις παλιές σας πρίζες με GFCI.

4. Ανιχνευτές καπνού και μονοξειδίου του άνθρακα

Είναι σημαντικό να έχετε εγκαταστήσει ανιχνευτές καπνού και μονοξειδίου του άνθρακα στο σπίτι σας ως μέτρο ασφαλείας και να βεβαιωθείτε ότι είναι σε καλή κατάσταση λειτουργίας.

Αυτό συμβαίνει καθώς, οι ανιχνευτές καπνού και μονοξειδίου του άνθρακα (CO) είναι συσκευές που έχουν σχεδιαστεί για να ανιχνεύουν την παρουσία καπνού και αερίου CO σε ένα κτίριο, αντίστοιχα.

Οι ανιχνευτές καπνού εγκαθίστανται συνήθως σε διαδρόμους, υπνοδωμάτια και άλλους χώρους ενός σπιτιού ή κτιρίου για να ειδοποιούν τους ενοίκους για πιθανή πυρκαγιά.

Μπορούν να τροφοδοτούνται από μπαταρίες ή να συνδέονται με το ηλεκτρικό σύστημα του κτιρίου και εκπέμπουν δυνατό συναγερμό όταν ανιχνεύεται καπνός.

5. Διακόπτης κυκλώματος και κύριος πίνακας σέρβις

Ο διακόπτης κυκλώματος είναι ένας ηλεκτρικός διακόπτης που χρησιμοποιείται για την προστασία των ηλεκτρικών κυκλωμάτων από ζημιές που προκαλούνται από υπερφόρτωση ή βραχυκύκλωμα.

Λειτουργεί διακόπτοντας αυτόματα τη ροή του ηλεκτρισμού όταν ανιχνεύσει ένα μη φυσιολογικό ρεύμα που διαρρέει το κύκλωμα.

Αυτό βοηθά στην αποφυγή ζημιών στην καλωδίωση, τις συσκευές και άλλες ηλεκτρικές συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο κύκλωμα και επίσης αποτρέπει τις πυρκαγιές.

Οι διακόπτες κυκλώματος βρίσκονται συνήθως σε έναν κύριο πίνακα σέρβις, γνωστό και ως κιβώτιο διακοπτών ή ηλεκτρικό πίνακα.

Ο κύριος πίνακας σέρβις είναι το κεντρικό σημείο διανομής για την ηλεκτρική ενέργεια σε ένα κτίριο.

Περιέχει τον κεντρικό διακόπτη, ο οποίος ελέγχει την τροφοδοσία ολόκληρου του κτιρίου και επίσης στεγάζει τους μεμονωμένους διακόπτες κυκλώματος για κάθε ηλεκτρικό κύκλωμα του κτιρίου.

Συνήθως βρίσκεται σε βοηθητικό δωμάτιο ή γκαράζ και είναι συνήθως προσβάσιμο μόνο από εξειδικευμένο ηλεκτρολόγο.

Ελέγχετε τακτικά τον κύριο πίνακα σέρβις και τον διακόπτη κυκλώματος για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργούν σωστά και για να εντοπίσετε τυχόν προβλήματα προτού γίνουν πρόβλημα.

6. Φωτισμός

Ο σωστός φωτισμός είναι μια σημαντική πτυχή της ηλεκτρικής εγκατάστασης.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει τον σωστό τύπο φώτων για διαφορετικά δωμάτια και χώρους και εξετάστε τις ενεργειακά αποδοτικές επιλογές, όπως φώτα LED, για να εξοικονομήσετε κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

Πέρα όμως από τους πρακτικούς λόγους, ο σωστός φωτισμός παίζει σημαντικό ρόλο στην αισθητική του χώρου.

Η τοποθέτηση φωτισμού σε συγκεκριμένα σημεία του σπιτιού, μπορεί να κάνει την διαφορά και να αναβαθμίσει τον χώρο.

Στη Liftermax Homes χρησιμοποιούμε μόνο ποιοτικά υλικά από έμπιστους και ελεγμένους προμηθευτές με τους οποίους έχουμε πολλά έτη επιτυχημένης συνεργασίας.

7. Προστασία από υπερτάσεις

Η προστασία από υπερτάσεις είναι ένα σύστημα ή συσκευή που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τον ηλεκτρικό εξοπλισμό και τις συσκευές από υπερτάσεις ρεύματος.

Ένα κύμα ρεύματος είναι μια ξαφνική και ανεπιθύμητη αύξηση της τάσης που μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό και συσκευές.

Αυτές οι υπερτάσεις μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, όπως κεραυνούς, διακοπές ρεύματος και διακυμάνσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Συσκευές προστασίας από υπερτάσεις, γνωστές επίσης ως καταστολείς υπερτάσεων ή προστατευτικά υπερτάσεων, εγκαθίστανται σε ηλεκτρικά συστήματα για να εκτρέπουν ή να διαχέουν την υπερβολική τάση που προκαλείται από μια υπέρταση, προστατεύοντας τον συνδεδεμένο εξοπλισμό από ζημιά.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι συσκευών προστασίας από υπερτάσεις που διατίθενται για διαφορετικές εφαρμογές, όπως για προστασία ολόκληρου του σπιτιού, προστασία σημείου χρήσης και για συγκεκριμένο εξοπλισμό ή συσκευές.

Η προστασία από υπερτάσεις είναι ένα σημαντικό μέτρο ασφαλείας που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των ηλεκτρονικών και των συσκευών σας, καθώς και στην παράταση της διάρκειας ζωής τους.

8. Προσλάβετε ένα συνεργείο επαγγελματιών, όπως η Liftermax Homes

Η ηλεκτρική εγκατάσταση μπορεί να είναι επικίνδυνη και πολύπλοκη διαδικασία την οποία πρέπει να αναλάβουν εξειδικευμένοι επαγγελματίες.

Στην Liftermax Homes διαθέτουμε, έμπειρους επαγγελματίες και συνεργείο κατασκευής και ανακαινίσεων, για να μετατρέψετε τον χώρο σας σε ένα ασφαλές περιβάλλον, σχεδιασμένο να σας προστατεύει.

Παρέχουμε υπηρεσίες ηλεκτρολογικής εγκατάστασης στον χώρο σας, από ηλεκτρολόγους που έχουν τη γνώση και την εμπειρία, διασφαλίζοντας ότι οι ηλεκτρολογικές εργασίες γίνονται με ασφάλεια και σωστά.

Δίνοντας προσοχή σε αυτές τις συμβουλές κατά την ηλεκτρολογική εγκατάσταση στο σπίτι σας, μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι το ηλεκτρολογικό σας σύστημα είναι ασφαλές, αποτελεσματικό και σύμφωνα με τους κανόνες.

Κάντε σωστή ηλεκτρολογική εγκατάσταση με την Liftermax Homes

Με την Liftermax Homes κάντε την ανακαίνιση που αξίζει στο διαμέρισμά σας και μετατρέψτε το σε έναν εκσυγχρονισμένο και ασφαλή χώρο, με την βοήθεια έμπειρων και αξιόπιστων επαγγελματιών ανακαίνισης ακινήτων. 

Προσφέρουμε υπηρεσίες ανακαίνισης με οργάνωση, ακολουθώντας τις πλέον σύγχρονες μεθόδους, με συνεργάτες που διαθέτουν άρτια εκπαίδευση και επαγγελματισμό και με χρήση υλικών εγγυημένης ποιότητας. 

Επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για να δημιουργήσουμε μαζί το διαμέρισμα των ονείρων σας! Καλέστε μας τώρα στο (+30) 6987994318 ή στο (+30) 215 54089866 ή στείλτε μας email στο info@liftermax.gr

Related Posts

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *